Hoe kunnen groeiende bedrijven in de problemen komen met hun kasstroom

By April 11, 2019 Blog


Het is een horrorscenario: je onderneming groeit snel en je maakt een keurige winst, maar opeens is je banksaldo nul. Je bankrekening is leeg en je hebt de limiet van je krediet bereikt. Wij hebben dit helaas diverse keren zien gebeuren. In sommige gevallen zijn we op tijd ingeschakeld maar helaas vaak ook te laat. Wat kan er mis gaan? 

Te kleine winstmarges

Het werken met te kleine winstmarges is het basisprobleem in het MKB. Er wordt te duur ingekocht of te goedkoop verkocht. Er worden kosten gemaakt, maar er bestaat angst om deze kosten in rekening te brengen bij de klant. Het gevolg: er komt te weinig cash binnen om aan de lopende verplichtingen te voldoen.

Een belangrijke reden is dat er te weinig inzicht is in de financiën. Waar wordt de winst gemaakt, welke producten leveren de winst op en welke producten kosten alleen maar geld.

Wat is de oplossing?

Maak je boekhouding transparant. Zorg ervoor dat je op detailniveau – bijvoorbeeld per product en klantgroep – kunt zien wat je verdient. Zo kun je gericht sturen. Winstgevende activiteiten breid je uit, verliesgevende bouw je af.

Oplopende debiteuren en voorraden

Meer verkoop betekent doorgaans meer inkoop, een grotere voorraad en een groeiend bedrag dat uitstaat bij debiteuren. Met andere woorden: je werkkapitaal neemt toe. Dat lijkt een prachtig scenario maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Deze ontwikkeling gaat namelijk wel ten koste van de cashflow. Elke euro die in voorraad of debiteuren zit, staat niet op je bankrekening.

Werk je met kleine marges en haal je een groot deel van je omzet bij organisaties die traag betalen? Dan kan je cashtekort snel oplopen. Dan lijk je op papier heel winstgevend, maar merk je er op je bankrekening weinig van. Dat zijn de bedrijven die failliet gaan door hun groei. De verkopen gaan geweldig maar de marges zijn te smal. Terwijl de rekeningen wel betaald moeten worden.

Wat is de oplossing?

  •  Kijk naar je voorraadopbouw. Welke producten lopen hard en welke minder hard. Sluit daar je inkoop en voorraadvorming op af en wellicht moet je stoppen met producten die niet goed lopen.
  • Bespreek met je toeleveranciers waar je mee zit en probeer met hen financiële ruimte te creëren door ruimere betaalafspraken te maken.
  • Ga met je bank praten of met een partij die factoring aanbiedt en kijk of je op je debiteurensaldo een financiering kun regelen.
  • Maak scherpe betaalafspraken met je debiteuren en zorg dat ze zich hieraan houden. Stel een debiteurenbewaking in en neem contact op als debiteuren niet binnen de gestelde termijn betalen.

Te veel kapitaal dat vast zit in activa

Elke euro die vastzit in bureaus, machines of voertuigen staat niet op je bankrekening. Die kun je dus niet gebruiken om je rekeningen of personeel te betalen of je debiteuren voor te financieren. Zorg dat je voldoende kapitaal vrij houdt om aan je lopende verplichtingen te kunnen blijven voldoen.

Wat is de oplossing?

Het leasen van activa is een goede oplossing. Hierdoor houd je vermogen beschikbaar voor je eigen bedrijf en kun je wel beschikken over de activa die je nodig hebt voor je bedrijfsvoering. De investering betaal in maandelijkse termijnen in een aantal jaren terug aan de bank.

Onnodige (her)investeringen

Je moet enorm oppassen met het doen van (her) investeringen. Het is leuk om na twee jaar weer een nieuwe en vaak grotere auto te kopen of om nieuw kantoormeubilair aan te schaffen of om een productmiddel te vervangen die nog goed werkt maar er niet zo mooi meer uitziet, maar is dit nu echt nodig en vooral is het zinvol. Natuurlijk wil je jezelf belonen voor de inspanningen die je doet en het succes dat je hebt, maar doe dit weloverwogen.

Wat is de oplossing?

Laat je niet meeslepen door vrienden, collega’s door op beurzen in een opwelling aankopen te doen of om ook die nieuwe auto te kopen die de buurman net heeft gekocht. Zorg dat je iemand hebt die met je meekijkt en je een spiegel kan voorhouden. Beoordelen om een (her)investering zinvol is kan je beter even toetsen bij iemand die je vertrouwt.

Te veel geld overboeken naar de privérekening

Het komt geregeld voor dat er geld van de zakelijke rekening naar de privé rekening wordt overgeboekt om leuke hobby’s mee te betalen. Een mooie boot, een sportauto, een vakantiehuisje en noem maar op. Allemaal zeer goed te begrijpen maar veel verstandiger is om dit te doen als je het uit je eigen management fee of dividend uitkering doet. Dan besteed je geld die niet extra uit je bedrijfsactiviteiten worden gehaald. Hierdoor houd je bedrijfskapitaal daar waar het voor bedoeld is. Namelijk om je bedrijfsactiviteiten mee te financieren.

Wat is de oplossing?

 Ook hier is het zinvol om een extra paar ogen in te schakelen die even met je meekijkt. Is het zinvol of moet je aanspraak maken of geld van de onderneming om je hobby’s te betalen. 

Verrast door de belastingaanslag

Als je omzet en winst groeien, moet je niet raar opkijken dat je een aanvullende belastingaanslag van de belastingdienst krijgt. Het komt geregeld voor dat ondernemers verrast worden door aanslag die ze achteraf moeten betalen omdat het bedrijf zo goed draait.  Je ziet de zakelijke bankrekening groeien en je denkt niet na over belasting die je wellicht nog moet nabetalen. Zo bouw je een belastingschuld op zonder het door te hebben. 

Wat is de oplossing?

Ook hier geldt dat het zinvol is om je boekhouding goed op orde te hebben. Het werken met een business plan waarbij je snel afwijkingen kunt constateren is noodzaak. Daarnaast is het hebben van een klankbord of coach die meekijkt met je bedrijfsactiviteiten raadzaam. 

Een verkeerde financiering bij een verkeerd moment

Ieder bedrijf heeft ups-and-downs. De financiering moet passen bij de fase waarin het bedrijf zich bevindt. Is er sprake van start van de onderneming dan is er andere financiering nodig dan wanneer je wilt gaan uitbreiden en personeel wilt gaan aannemen. Krijg je steeds meer klanten maar loopt de betalingstermijn op dan is er weer een andere financiering nodig.

Wat is de oplossing?

Zorg voor financiering die bij de fase past waar je bedrijf zich in bevindt. Laat je helpen te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.

MKB management Services is specialist in het bieden van hulp aan ondernemers die willen gaan starten, uitbreiden of met vraagstukken zitten waar een klankbord zinvol is. Neem contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek. Hierna weten we beiden of de klik er is en we samen succesvol(ler) gaan worden. 0343-597771.


Hans de Jong

Author Hans de Jong

More posts by Hans de Jong

Leave a Reply