Inkomstenbelasting: waar moet ik op letten?

By April 11, 2019 Blog


Als je een BVhebt betaal je inkomstenbelasting zoals een werknemer in loondienst dat doet. Je betaalt jezelf loon uit vanuit de BV en bent in wezen werknemer van deze BV. De BV betaalt over de winst vennootschapsbelasting.

Als zzp’er met een eenmanszaakmoet je inkomstenbelasting (IB) betalen over jouw bedrijfswinst (de omzet minus de kosten van de omzet). Voor een ondernemer met een eenmanszaak werkt de inkomstenbelasting anders dan als je in loondienst bent.

Als werknemer is het vrij simpel. Je ontvangt je salaris netto omdat de loonbelasting al is ingehouden door de werkgever. Het bedrag op je rekening is dan ook direct het besteedbare inkomen.

Als zelfstandige professional word je inkomen bruto betaald door je opdrachtgever. Je moet inkomstenbelasting over je winst betalen en een percentage aan de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw).

Waar betaal je belasting over?

Je betaalt belasting over de omzet minus de kosten van de omzet, beide excl. btw. Bij het betalen van de inkomstenbelasting over de winst heb je als ondernemer recht op diverse extra aftrekposten. Dit geldt zeker voor starters. Veel voorkomende belastingvoordelen zijn de starters- en ondernemersaftrek en de mkb- winstaftrek.

Je hebt alleen recht op deze aftrekken als je door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Veel starters maken de fout te denken dat als je btw afdraagt je direct ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ook een KvK inschrijving geeft geen garantie op het ‘ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting’.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting ben je als je genoeg klanten hebt, je onafhankelijk bent en als je aan het urencriterium voldoet. Je kan de Ondernemerscheckvan de belastingdienst doen om te onderzoeken wat voor jou geldt.

Bij het jaarlijks invullen van je aangifte inkomstenbelasting kun je kiezen voor inkomsten uit onderneming, als freelancer en inkomsten uit overig werk. 

Inkomsten uit overig werk

Ben je op basis van de ondernemerscheck geen ondernemer, maar ben je ook niet in loondienst? Dan vallen je verdiensten onder ‘inkomsten uit overig werk’. Dit gebeurt veel bij parttime ondernemers en mensen die halverwege het jaar beginnen. Dan wordt het namelijk erg moeilijk het urencriterium te halen.

Het label ‘inkomsten uit overig werk’ is belastingtechnisch ongunstig. Je kunt dan namelijk geen gebruik maken van de aftrekposten die gelden voor startende ondernemers.

Bij het invullen van je inkomstenbelasting vraagt de Belastingdienst of je freelancerbent. Als je dit aanvinkt, worden je inkomsten automatisch geschaard onder ‘inkomsten uit overig werk’. Zoek dit goed uit want je kunt prima freelancer zijn en tóch ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Ga hier niet te makkelijk mee om want je kunt een behoorlijk bedrag aan belasting besparen door dit goed uit te zoeken.

Hoeveel apart zetten voor inkomstenbelasting

Bij de start is het vaak erg lastig om te voorspellen wat de omzet en de kosten zullen zijn. Wij adviseren voor startende zzp’ers de volgende regels: 

Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Bij je aangifte inkomstenbelasting krijg je te maken met de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Iedereen in Nederland betaalt deze inkomensafhankelijke bijdrage. Ben je in loondienst regelt de werkgever dit, maar als ondernemer moet je dit zelf doen.

Je betaalt een percentage van je winst, over een maximumbedrag. Dit is in 2019 een percentage van 5,7% over maximaal € 55.927 winst.

Voorlopige aanslag

Laat je in je tweede jaar als ondernemer niet verrassen door de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en bijdrage Zvw. Deze wordt berekend op basis van het vorige jaar en deze voorlopige aanslag ontvang je in februari. 

Vergelijk je winst van vorig jaar met de verwachting van dit jaar. Als die veel afwijkt, kun je het beste een nieuwe voorlopige aanslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zo hoef je niet teveel te corrigeren bij de definitieve aangifte van het betreffende jaar. 


Hans de Jong

Author Hans de Jong

More posts by Hans de Jong

Leave a Reply